05
gru
Blaty Granitowe
Blaty granitowe są nie tylko efektowne i trwałe, mają wiele innych zalet. Nie są jednak bez wad. Co wart o nich wiedzieć przed kupnem?
Zalety
- Wysoka odporność na temperaturę,bez obawy można odstawiać bezpośrednio z kuchenki lub piekarnika rozgrzane naczynia na powierzchnię blatu.
- Estetyczny wygląd i bogata kolorystyka.
- Blaty kuchenne z granitu będą pasować do każdej kuchni, w tym do kuchni klasycznych jak i nowoczesnych. Posiadają ponadczasową urodę, dlatego też będą wyglądały świetnie niezależnie od zmieniających się trendów w aranżacji wnętrz.
- Odporne na zarysowania – granit jest kamieniem bardzo twardym,w skali Mohsa jest to 7 do 8, to powód do zadowolenia.
- Odporne na wilgoć – w przeciwieństwie do innych kamieni, w tym marmuru, blaty kuchenne z granitu wykazują naturalną odporność na wilgoć,jednak pamiętajmy aby blaty zaimpregnować.
- Niepalne – blaty granitowe nie są palne, powoli się nagrzewają, dlatego można bez obaw stosować je przy kuchenkach gazowych i przy piekarnikach.
- Możliwość wykonania zlewozmywaka podwieszanego oraz wyfrezowania ociekacza-co podnosi estetykę całej kuchni.
- Możliwość wpuszczenia na równo z blatem kuchenki indukcyjnej-co w połączeniu ze zlewem podwieszanym daje niesamowity efekt.
Wady
- Wysoka cena
- Chłodne w dotyku – w przeciwieństwie do drewna czy płyt blaty granitowe są chłodne w dotyku.
- Waga – blaty wymagają montażu przeprowadzonego przez ekipę co najmniej dwóch lub więcej ludzi ze względu na ich duży ciężar.
- Wymagają impregnacji – chociaż granit wykazuje odporność na wilgoć, to jednak dla pewności blaty kuchenne z tego kamienia zaleca się regularnie impregnować.
- Uszkodzenia wymagają profesjonalnej naprawy .
- Słaba odporność na kwasy np sok z cytryny.
Reasumując blaty kamienne granitowe na pewno podnoszą estetykę i piękno całego pomieszczenia ,mimo wad bardzo często i chętnie używane są wszędzie tam gdzie chcemy trwałości i odrobinę ekskluzywności.
Przybylak Krzysztof